Lockheed Constellation

Foto: Ad-Jan Altevogt

Over Connie Mitchell

Connie Mitchell is een pseudoniem. Twee vliegtuigen stonden voor deze naam model: de Lockheed Constellation, door liefhebbers ook wel liefkozend Connie genoemd, en de B-25 Mitchell, een bommenwerper die in de tweede wereldoorlog veelvuldig werd gebruikt door de geallieerden, maar die ook na de oorlog nog tientallen jaren dienst deed.

B-25 Mitchell

Foto: Ad-Jan Altevogt

Vliegen

In 1991 studeerde ik af aan de Nationale Luchtvaartschool waarna ik als piloot aan de slag ging bij een Nederlandse Luchtvaartmaatschappij. Nu, 28 jaar later, vlieg ik nog steeds met veel plezier de wereld rond als gezagvoerder op de Boeing 777 en 787.

Schrijven

In de luchtvaart is alles vastgelegd in strakke regels, procedures en checklists. In die wereld voel ik me als een vis in het water, of liever gezegd als een vogel in de lucht. Mijn creatieve kant komt er alleen niet echt tot uiting. Omdat ik schrijven altijd al leuk vond volgde ik in 2016 een opleiding aan de Schrijversacademie. In die periode twijfelde ik vaak aan mijn schrijfkwaliteiten. Ik schreef er zelfs een column over. Mijn docent Dé Hogeweg wist me ervan te overtuigen dat ik moest volhouden. Ze hield me voor dat elke schrijver aan zichzelf twijfelt en dat ik gewoon mijn eigen stijl moest vinden.

Passie

Of we het nu willen of niet, we worden allemaal van kinds af aan beïnvloed door de wereld om ons heen. Piloten zijn mannen, net als brandweermannen en vrachtwagenchauffeurs. Verpleegkundigen zijn vrouwen, net als juffen en stewardessen. Het is dus niet gek dat een meisje eerder zegt dat ze later stewardess wil worden dan piloot en een jongetje eerder brandweerman dan verpleegkundige.

Om deze patronen te doorbreken, zodat elk kind in alle vrijheid kan kiezen wat hij of zij later wil worden, zijn er meer rolmodellen nodig. 

Rolmodel zijn is niet iets dat ik ooit geambieerd heb maar waarvan ik me wel steeds vaker realiseer dat ik het gewoon ben. Het is vast geen toeval dat twee jonge meiden in mijn omgeving piloot zijn geworden en een derde, die nog op de middelbare school zit, het wil worden. Ook bij het schrijven van mijn eerste kinderboek Thirsa en het spookvliegtuig wilde ik de stereotypen zoals wij die kennen – piloten zijn mannen – een beetje op zijn kop zetten. De hoofdrol in het verhaal wordt dan ook vertolkt door een meisje, Thirsa (zij is de enige van de drie vrienden die het vliegtuigje kan besturen) maar zij heeft aan de bijdehante Joep een uitstekende secondant. Zo denk ik dat het boek voor zowel jongens als meisjes leuk is om te lezen.

 

Pippi Langkous

Helden

Ik ben niet het type van de heldenverering want elk mens is gewoon een mens, met goede en slechte kanten, maar twee mensen hebben in de loop van mijn leven indruk op mij gemaakt. 

De ene is Pippi Langkous. Als klein meisje wilde ik haar ontmoeten, met haar spelen, haar zijn. Ze was mijn heldin. Twee maal drie is vier, wiedewiedewiet en twee is negen … 

 

 

Amelia Earheart

Amelia Earheart

Ook Amelia Earhart, de eerste vrouw en de tweede persoon die solo de Atlantische oceaan overvloog, staat bij mij op een voetstukje. Er zijn veel bekende quotes van haar te vinden op het internet. De enigszins Cruijfiaanse uitspraak ‘The most effective way to do it, is to do it’ is daarvan mijn lijfspreuk.