Thirsa’s ouders zijn gescheiden. Nu wonen “oom’ Walter en zijn ­irritante zoon Theo ineens bij haar in huis. Thirsa mist haar vader en haar lieve, vergeetachtige oma, die soms denkt dat de Tweede Wereldoorlog nog niet is afgelopen. In de oorlog verloor oma haar grote liefde, waardoor ze soms nog steeds verdrietig is. Thirsa en haar twee beste vrienden – de grappige Joep en de slimme Eric – bedenken een plan om oma weer blij te maken. Onbedoeld raken de drie vrienden verzeild in een onstuimig avontuur dat niet alleen over de Tweede Wereldoorlog gaat, maar ook over een magisch tekenblok, een spookvliegtuig en een stoer meisje dat piloot wil worden.

Thirsa en het spookvliegtuig

Het meisje als de held. In de traditionele boeken en verhalen is de jongen/man altijd de held en de vrouw/het meisje degene die gered moet worden. Nog veel te vaak wordt hieraan vastgehouden bij het schrijven van verhalen of het maken van films. Het recente succes van de film Captain Marvel, waarin de superheld een vrouw is, laat zien dat de tijd rijp is voor andere verhalen. Stichting Zo-ook is een van de initiatiefnemers voor meer diversiteit in kinderboeken waaronder diversiteit in rolpatronen. (//www.zo-ook.info )

Tijd dus voor een boek (voor meisjes én jongens) waarin deze rolverdeling af en toe omver wordt gekaatst en soms ook wordt bevestigd. Niet op een drammerige manier maar met humor, de open blik van kinderen en de (soms) vastgeroeste denkbeelden van volwassenen.

Thirsa en het Spookvliegtuig Kinderboek Thirsa en het spookvliegtuig – Connie Mitchell

 

Verschijnt in 2020 bij uitgeverij Kluitman

Connie Mitchell

Schrijver, Connie Mitchell Productions